Bobnarske palice - kako izbrati prave?

Bobnarske palice - kako izbrati prave?

Bobni se tresejo pod silo tvojih udarcev, v divjem ritmu se trese vse, kar ni popolnoma fiksirano v tistem trenutku. Bobnarske palice ti kar letijo po kompletu, danes je vse tako kot mora biti. Člani banda pogledujejo proti tebi, če ti bo tokrat uspel ta prehod, ki ga piliš že mesec dni. In uspelo je! Še solo kitarist navdušeno kima, nasmeha kar ne moreš skriti iz obraza, zdi se ti, da se ti iz plakata na steni nasmiha sam Nicko McBrain. V vsej tej energiji se popolnoma spozabiš in kar naenkrat pok! Spet so se ti zlomile bobnarske palice. Že drugič ta mesec. Nekaj mora biti narobe, da se ti neprestano lomijo. Takrat pričneš resno razmišljati, če sploh uporabljaš prave palice. Naj ti v naslednjem blogu pomagamo pri ugotovitvi, če uporabljaš prave palice za bobne, če si pa šele na začetku, pa naj bo to super nasvet, kako izbrati svoj prvi komplet.

 

 

5 korakov do izbire pravih bobnarskih palic


Izbira pravega lesa za bobnarske palice

Palice so po navadi izdelane iz ameriškega belega oreha (hickory), hrastovega ali javorovega lesa, vedno bolj je v uporabi laminatna breza, nekatera podjetja pa izdelujejo tudi palice iz jesenovega lesa ali karbona. Od izbir lesa je odvisna čvrstost palice, barva udarca in prenos vibracij na samo zapestje.


Ameriški beli oreh oz. Hickory je najbolj priljubljena izbira materiala za bobnarsko palico. Material odlikuje predvsem absorpcija in prožnost, zaradi česar se ob udarcih po bobnih in činelah na zapestja manj prenaša vibracija.


Javor je veliko lažji od ameriškega belega oreha, vendar je tudi mehkejši in manj prožen les. Slednje je slabo predvsem zaradi vzdržljivosti palic na udarce in se tako hitreje lomijo. Palice iz javorja ustvarjajo bolj svetel zven.


Hrastov les je gost in težak ter posledično tudi bolj vzdržljiv, manj lomljiv. Slabost bobnarskih palic iz hrasta je ta, da bolj vibrirajo. Surovost palic se prenaša na bobne in činele, od katerih izvabljajo glasen, temen in močan zven oz. zvok.

 

Material konice palic za bobne

Material konice bobnarske palice je najpogosteje kar plastičen ali lesen. Sleden je tudi najbolj v uporabi. Plastična konica na činelah zveni svetleje na traja dlje. Pozitivna lastnost plastične konice je tudi ta, da omogoča hitrejši odboj od opna. Lesene konice iz bobnov izvabljajo temnejši, a bolj naraven zvok, a zaradi svoje mehkobe napram plastiki iz činel izvabljajo pa manj izrazit zven. Palice z lesenimi konicami uporabljajo rockerji in metalci, palice s plastičnimi konicami pa so značilne za bobnarje v orkestrih ali za začetnike.

 

Oblika konice bobnarskih palic

Na voljo je več različnih oblik konice bobnarske palice, vendar vsako izmed teh odlikuje svoj zvok. Najbolj pogoste oblike so ovalna oblika, oblika kaplje, okrogla in plastična konica. Vsaka oblika je na voljo tudi v več različnih velikostih; manjše izvabljajo bolj jasen zvok, medtem ko večje povzročajo glasnejše in globljen zvoke.


V kolikor igrate rock glasbo, vam priporočamo izbiro konico v obliki kaplje, saj proizvaja glasen in poln zvok, je dobro vzdržljiva, zagotavlja pa dober odziv pri odboju od opna. Konica v obliki kaplje prav tako omogoča bolj popoln t.i. rim shot, udarec palice ob opno in rob v istem trenutku. Okrogla konica se bolj uporablja pri jazz glasbi, saj proizvaja oster, a svetel zvok, je odlična pri igranju na činele, omogoča pa fantastičen odboj in odzivnost. Nič nebo narobe, če nabavite palice z ovalno konico, katera je primerna za vse glasbene stile. Njen zvok je mehak in topel, odboj je odličen.

 Konice bobnarskih palic

 

Velikost in debelina bobnarskih palic

Velikost in debelina bobnarske palice sta najbolj pomemben faktor pri izbiri palice. Debelejša in težja je palica, bolj surov, glasen, močan zvok izvabi iz bobnov, tanjša je palica, hitrejši ste lahko, vendar ste hkrati tudi bolj nežni pri udarcih. V kolikor igrate rock in metal glasbo, se boste zelo utrudili, če boste uporabili tanjšo palico, s katero boste mogli močno udarjati po bobnih in činelah. Pri tem glasbenem stilu se boste najbolj odrezali z debelimi bobnarskimi palicami z oznako 2b/5b. Nasprotno velja za jazz, kjer mora biti palica lažja in tako tudi hitrejša. Za ta glasbeni stil je tako bolj priporočljiva izbira tanjše in lažje palice z oznako 7a, katera je pa priporočljiva tudi za začetnike. Najbolj pogosto je v uporabi bobnarska palica z oznako 5a, katera predstavlja zlato sredino. Gre za univerzalne palice, ki omogočajo prilagajanje stilu in se odlično obnesejo tako v pop kot v rock ritmih.

 

Premaz za oprijem palice

Ko udarjate po bobnih v vsej svoji veličini, se seveda sčasoma pričnete potiti. Težava bobnarjev, ki se ob tem pojavlja, je zdrs palice, kar zna biti na koncertih zelo nerodna reč. Si predstavljate, da sredi prehoda ostanete brez ene palice? Kakšen oprijem vam bo najbolj sedel, boste vedeli le tako, da boste palice preizkusili. V kolikor pa igrate hitrejše stile in imate izzive z zdrsi palic, vam priporočamo palice z activegrip tehnologijo, ki palici omogoči, da se prilagodi temperaturi vašega telesa in preprečuje zdrs iz rok. Občutek igranja je povsem naraven, tehnologija ne dodaja nobene dodatne teže ali oblike palici. Definitivno so to palice, ki spadajo v vsako torbo bobnarja.

 

Priporočamo vam preizkus naslednjih bobnarskih palic

 

PRO-MARK univerzalne palice z activegrip tehnologijo proti izdrsavanju:

Več o izdelku: https://www.hartman.si/pro-mark-palice-za-bobne-forward-5a-activegrip-cle

 

PRO-MARK palice z activegrip tehnologijo in debelino za robustne rockerske udarce:

Pro Mark Activegrip

Več o izdelku: https://www.hartman.si/pro-mark-palice-za-bobne-forward-5b-activegrip-aco

Deli blog

Zaradi povečanega obsega poslovanja Pošte Slovenije, lahko prihaja do zamud pri dostavi pošiljk.

SAGITTER HALFPAR 12X10W LED RGBWA/FC HALFPAR12

Redna cena 301,05 € Redna cena Akcijska cena 243,10 €
Na zalogi

DENIS WICK USTNIK ZA TROBENTO 4

Redna cena 50,45 € Redna cena Akcijska cena 38,34 €
Na zalogi

AER AKTIVNI MONITOR AG8

Redna cena 1085,92 € Redna cena Akcijska cena 618,98 €
Na zalogi

DEXIBELL KLOP ZA KLAVIR BLACK MAT

Redna cena 230,52 € Redna cena Akcijska cena 164,25 €
Na zalogi

ASHDOWN DODATNI ZVOČNIK ZA AA-POWER-CUBE-40

Redna cena 240,83 € Redna cena Akcijska cena 194,47 €
Na zalogi

DE SALVO ELEKTRO AKUSTIČNA KITARA AG218CEQ4

Redna cena 408,37 € Redna cena Akcijska cena 290,97 €
Na zalogi

PROEL ZVOČNIK SUB FLASH15S-SW115P

Redna cena 299,00 € Redna cena Akcijska cena 189,06 €
Na zalogi

FBT ZVOČNIK PROMAXX 112A

Redna cena 788,42 € Redna cena Akcijska cena 674,10 €
Na zalogi

RICO USTNIK ZA ALT SAKSOFON RESERVE D150

Redna cena 138,14 € Redna cena Akcijska cena 111,54 €
Na zalogi

PROEL LUČ PLC56AL

Redna cena 17,90 € Redna cena Akcijska cena 14,32 €
Na zalogi

AXIOM ZVOČNIK ED25P 2 x 5.25” Passive Two-way Full Range Loudspeaker

Redna cena 458,17 € Redna cena Akcijska cena 369,97 €
Na zalogi

ITALIAN STAGE ZVOČNIK SUB S115A 300W

Redna cena 276,00 € Redna cena Akcijska cena 209,76 €
Na zalogi

Power Dynamics PD618SA Active Subwoofer 18"

Redna cena 529,90 € Redna cena Akcijska cena 402,72 €
Na zalogi