Trgovina Hartman predstavlja HARMONIKO

Trgovina Hartman predstavlja HARMONIKO

Trgovina Hartman predstavlja HARMONIKO

Ko slišimo besedo »harmonika« najprej pomislimo na narodno-zabavno glasbo. A ni vedno tako. S harmoniko lahko igramo tudi na druge glasbene zvrsti: rock, pop, klasika, etnoglasba in na mnoge druge.

Harmonika spada med aerofona glasbila. Aerofoni so vsi inštrumenti, kjer zvok proizvaja zrak.

Harmonika velja za zelo priljubljeno glasbilo med starejšimi, v zadnjem času pa je postala zanimiva tudi mlajšim generacijam. Po nekaterih podatkih imamo v Sloveniji največ harmonikarjev na svetu na število prebivalcev. Slovenci smo harmoniko vzeli za svoj inštrument in se z njim radi poistovetimo, precej prepoznavni po harmoniki pa smo tudi zunaj naših meja.

Harmonika je glasbilo, na katerega igramo s pritiskanjem na tipke in gumbe, ter s stiskanjem in raztezanjem meha. S tipkovnico nadzorujemo ton in višino glasu, meh dovaja zrak v glasilke glasbila, registri pa spreminjajo barvo tona.

Ločimo med tremi vrstami harmonike:

 • Diatonična,
 • klavirska,
 • kromatična.

Diatonična harmonika

ali drugače poimenovana DHA, gumbna, frajtonerca, prostotonska harmonika. Zelo priljubljena je v narodnozabavni in ljudski glasbi.

Je harmonika za katero je značilno, da pri stiskanju meha na neki tipki proizvaja en ton, pri vlačenju pa drugega, zato jo imenujemo diaton. Zaradi prosto prenihajočih jezičkov v glasilkah se je v Sloveniji (drugje pa ne) harmonike oprijelo ime frajtonar'ca. Diatonična harmonika zahteva nekoliko težje začetniško učenje, zaradi manjšega razmaka prstov, oddaljeni toni pa so sorazmerno blizu. Diatonična harmonika je večinoma v vzorcih lesa in poslikana z narodnimi motivi, kot so rože (nageljni), lipov list...

Kromatična harmonika

ali gumbna harmonika je harmonika, za katero so značilni okrogli gumbi, podobno kot pri diatonični harmoniki (na desni strani) in basovski klavirski harmoniki (na levi strani). Toni so razporejeni v petih ali šestih vrstah in so neodvisni od potega meha navzven ali navznoter. S kromatično harmoniko se lahko igrajo vse zvrsti glasbe: narodna, pop, klasika.

Sestavni deli harmonike

 • Meh: dovaja zrak v glasilke.
 • Basovski gumbi
 • Klavirske tipke
 • Registri: spremenijo barvo tona, s čimer oponašajo lahko tudi druge inštrumente, sicer pa za igranje niso nujno potrebni.
 • Ohišje
 • Melodijska omarica: običajno narejena iz lesa, nahaja se na desni strani harmonike. Ko pritisnemo na tipko, odpremo ventil.
 • Basovska omarica: nahaja se na levi strani harmonike, ima veliko več ventilov, ker ima tudi več gumbov ima poseben gumb za izpraznitev zraka iz meha, ki nam ostane pri igranju.
 • Jermeni: harmoniko fiksirajo, tako da instrumentalist lažje igra. Dva jermena si igralec nadene na rame, poseben manjši jermen še poveže nahrbtna jermena med sabo. Četrti jermen služi za opasanje leve roke k basovski omarici.

Izbira in nakup harmonike

V veliko pomoč pri izbiri harmonike vam bo naša spletna trgovina Hartman, na kateri najdete bogato ponudbo harmonik. Zakaj bi torej izgubljali čas in denar z vožnjo do trgovine, če lahko udobno naročite iz domačega naslonjača? Lahko pa se oglasite v eni izmed naših trgovin Hartman po Sloveniji.

Deli blog

Akcijska ponudba
Akcija
expand_less